Kako da izgledate mlađe bez operacija?

Mlađi izgled je želja stara koliko i ljudski rod. Svi žele da izgledaju mlađe. Često ljudi pribegavaju i nekim metodama koje im mogu ugroziti zdravlje, kao što je korišćenje neipitanih preparata ili medicinski zahvati. Pored ovih “sumnjivih” metoda postoje i načini kako da izgledate mlađe bez mnogo opasnosti po vaše zdravlje i bez mnogo novca uloženog.

kako-izgledati-mladje

Saveti za mlađi izgled

1. Izbegavajte sunce

Izlaganje suncu dovodi do naboravanja kože, pojave braon pega i starenju kože. Negde oko 40. godine počinju da se primećuju rezultati preteranog izlaganja suncu. Do tada kolagen i elastično tkivo su doživeli dovoljno oštećenja da pokazuju promene. Stručnjaci preporučuju da se koristi zaštita širokog spektra od UVA zračenja. UVA zračenje daje koži izboran izgled i braon pege, zbog kojih koža izgleda staro. Koristite zaštitu sa zaštitnim faktorom od 15 i više, a preporučujemo preparate sa dodatkom antioksidanata kao što su vitamini C i E. Antioksidansi pomažu pri “saniranju” štete nastale pod uticajem UV zračenja. Ukoliko pravilno štitite svoju kožu izgledaćete i do 5 godina mlađe.

2. Ublažite bore retinoidima

Studije pokazuju da korišćenje retinoida ublažava bore i smanjuje braon pege na koži. Najveći problem sa retinoidima su potencijalni propratni efekti kao što su crvenilo i guljenje kože. Ako vas je ovo uplašilo ne brinite, koža stvara toleranciju posle 6-12 nedelja korišćenja. Korišćenjem retinoida postiže se efekat podmlaživanja do 7 godina.

VAŽNA NAPOMENA: Ove preparate koristite u dogovoru sa vašim dermatologom.

3. Unosite antioksidanse

Antioksidansi su bitni u borbi protiv slobodnih radikala, čestica koje uzrokuju štetu na koži i bore, a mogu da dovedu i do raka kože. Postoji hrana koja je puna antioksidanasa, da bi prepoznali takvu hranu tražite hranu sa vitaminima C i E, koenzimom Q10, idebenonom, niacinamidom. Na primer, nar, limun ili zeleni čaj poseduju antioksidanse. Za pune efekte potreban je unos antioksidanas barem 6 meseci, a efekat je koža mlađa 1-2 godine.

4. Ne propuštajte san

Nedostatak sna aktivno utiče na starenje i to na nekoliko načina. Najvidljivije je pojava podočnjaka i crvene oči. Međutim, mnogo ozbiljnije je to što hronična neispavanost utiče na povećanje kortizola, hormona stresa, koji zatim uništava kolagen u koži što doprinosi starenju kože. Samo jedna promena rutine spavanja može da utiče na pad imunog sistema, i tome su posebno podložne žene. Da bi naterali da san radi za vas, potrebno je da sat vremena pre spavanja prestanete da čitate/pišete mejlove, pratite vesti i slično. Nivo kortizola je najniži tokom spavanja, vežbe i posle seksa. Ukolik ose probudite usred noći, radite nešto dosadno (čitanje dosadne knjige npr.) kako bi održavali kortizol na niskom nivou. Sređivanje navike spavanja pomoći će vam da izgledate i do 3 godine mlađe.

5. Često čišćenje lica

Kako starimo, naša koža postaje suvlja i mrtve ćelije se više talože na površini. Kada uklonite te mrtve ćelije sa površine lica, to pomaže funkcionisanju kože: ćelije koje zadržavaju vodu dolaze do površine, a aktivni sastojci kao antioksidansi ili retinoidi bolje prodiru u kožu.

6. Povećajte vlažnost kože

Kako koža stari, sve je suvlja, te je potrebno pomoći joj da održi veću vlažnost. Redovno hidriranje kože može vam pomoći da izgledate nekoliko godina mlađe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.