Nestandardne primene aspirina koje će vam olakšati život

Standardna upotreba aspirina podrazumeva ublažavanje bolova i inflamatornih procesa u organizmu, kao i snižavanje telesne povišene telesne temperature u organizmu. Postoje i određena upozorenja i kontroverze vezana za njegovu upotrebu, koja ukazuju na moguće izazivanje šloga i unutrašnjeg krvarenja, usled prečeste upotrebe. Međutim, bilo kako bilo, aspirin može biti vrlo koristan, upotrebljen na nestandardan način, koji ne mora da podrazumeva samo njegovu oralnu upotrebu.

Aspirin primena
Wikimedia/Sauligno

Nestandardne primene aspirina

1. Ublažavanje efekata srčanog udara

U slučaju iznenadnog srčanog udara, preporučljivo je sažvakati (ne progutati s vodom) jednu tabletu, i pozvati hitnu pomoć. Naime, Aspirin razbija zakrčenja u krvnim sudovima, što je preporučljivo u situacijama hitnog poboljšanja prohodnosti krnih sudova i suzbijanju tromboze. Iz ovog razloga često se preporučuje srčanim bolesnicima kao deo redovne terapije.

2.Uklanjanje fleka

Žute fleke na odeći ispod pazuha, uglavnom ne mogu da se operu samo vodom i praškom ili sapunom. Nastaju mešanjem aluminijumovih soli, koje sadrži veliki broj antiperspiranata, i znoja, i komplikovane su za otklanjanje. S obzirom da Aspirin može da pomogne u otklanjanju ovakvih mrlja, potrebno je izmrviti nekoliko tableta aspirina, dodati malo vode, da se dobije kremasta masa, i naneti masu na mesta zahvaćena žutim mrljama. Vreme delovanja zavisi od jačine mrlja i kreće se od nekoliko minuta do par sati. Nakon toga odeću treba oprati na uobičajen način.

3. Obnavljanje svežine boje farbane kose

Hlor štetno utiče na kosu, što se između ostalog odražava i na njenu boju. Plavu kosu je posebno teško održati svežom i setlucavom, a Aspirin, upravo pomaže na tom polju.  Potrebno je rastvoriti 6 do 8 tableta Aspirina u vodi, i namazati sadržaj celom dužinom kose. Ostaviti da stoji desetak minuta i isprati. Nakon nekoliko, tretmana, zelenkasti pigmenti u kosi će nestati.

4. Smanjenje peruti

Salicilna kiselina je upravo glavni sastojak medicinskih šampona protiv peruti, a takođe i Aspirina, što ga čimi pogodnim za istovetnu upotrebu. Potrebno je izmrviti dve tablete Aspirina i dodati u istisnutu količinu šampona u meri od jedne supene kašike. Koristiti običan šampon, umesto specijalnog namenjenom protiv peruti.

5. Uklanjanje bubuljica

Upravo usled prisustva salicilne kiseline, koja se često može naći i u proizvodima za negu kože, Aspirin je pogodan za poboljšanje izgleda kože lica. Rastvorite jednu tabletu izgnječenog Aspirina sa malo vode i dobijenu pastu namažite na predeo lica sa bubuljicama. Nakon nekoliko minuta isperite, ali bez mnogo trljanja i bubuljice će biti manje i bez crvenila.

6. Tretiranje uraslih dlaka

Aspirin uspešno smiruje zapaljenja i na koži, bilo koje vrste, uključujući i ono koje je nastalo urastanjem dlaka. Smesu nastalu od izgnječene tablete pomešane sa malo vode, naneti na predeo kože zahvaćen zapaljenskim procesom, i držati nekoliko minuta, nakon čega treba isprati mlakom vodom.

7. Smirenje kože nakon uboda insekata

Aspirin umanjuje reakcije kože na ubod komaraca, muva, buba i ostalih insekata.  Potrebno je napraviti pastu na isti način kao što je opisano kod prethodna dva tretmana (pod brojevima 5 i 6) i držati nekoliko minuta. Nakon roga isprati i svrab i crvenilo će prestati.

8. Čišćenje kupatila

Aspirin ima iznenađujuću snagu čišćenja svih površina, što se posebno može iskoristiti u kupatilu, u kojem ima zaostalih naslaga sapuna, kamenca i dr. Potrebno je rastvoriti dve tablete u toploj vodi, i dobijenu pastu koristiti za čišćenje kupatila.

9. Popunjavanje rupa u zidu

Ukoliko niste u prilici da nabavite malter, iako neuobičajeno Aspirin može biti rešenje, za brzinsko popunjavanje rupa u zidovima. Naime, pasta od Aspirina, nakon što se osuši deluje adhezivno što pomaže da se ponaša kao malter.

10. Produktivnije uzgajanje biljaka

Ukoliko imate problem sa cvećem ili bilo kojom drugom biljkom, koji ne prolazi određeni period, vreme je da pokušate da ga oporavite uz pomoć Aspirina. Naime, biljke nakon što dožive stres (bilo usled orezivanja, infekcija ili bilo kojeg drugog uzročnika), potrebno im je dugo vremena da se oporave, usled usporene apsorpcije hranljivih sastojaka, zbog čega se često dešava da ni đubrivo ne pomaže. Aspirin, zahvaljujući salicilnoj kiselini, lakše prodire do svih struktura biljke, ojačava je i čini otpornijom na insekte i bolesti. Takođe, Aspirin može uticati i na povećanje veličine ploda, kao i na produžetak svežeg izgleda cveća u vazi.

11. Prikrivanje “šljiva” na vratu

Aspirin smiruje iritacije kože za kratko vreme, te samim tim pomaže i u prikrivanju ovakvih nezgoda. Dovoljno je jednu, do dve tablete Aspirina rastvoriti u pola čaše vode i naneti na iritirano mesto. S obzirom da Aspirin podstiče protok krvi u površinskim delovima kože, zbog čega iritacije brzo prolaze.

12. Punjenje akumulatora

Ukoliko vam se dogodi da vam se neočekivano isprazni akumulator, uz pomoć aspirina moguće ga je napuniti. Bez obzira što zvuči neverovatno, dovoljne su dve tablete Aspirina ubačene u akumulator da pokrenu paljenje. Naime salicilna kiselina pomešana sa sumpornom kiselinom iz akumulatora, proizvodi reakciju dovoljnu da se upali auto i odveze do najbližeg servisa.

13. Lečenje mamurluka

Nakon završene noći pune alkohola, dovoljno je popiti dve tablete aspirina pred spavanje, i ujutru s doručkom popiti još dve. Na ovaj način umanjuju se sve propratne posledice pijanstva poput glavobolje, oticanja i sl.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.