Grac, drugi grad Austrije

Grac je drugi grad po veličini u Austriji, mada za evropske pojmove manji grad, s obzirom na to da ima svega oko 290 000 stanovnika. Smešten je u jugoistočnom delu Austrije, u blizini granice sa Slovenijom, tačnije na oko sat vremena od granice.

Grac je interesantan gradić, sa brojnim znamenitostima i prelepim starim jezgrom grada koje je zbog svoje očuvanosti stavljeno na listu UNESCO-a. Grac je grad u kojem dominira zanimljiv spoj starih građevina i moderne, po malo “spejs” gradnje.

Grad odiše čistoćom, smeće se strogo odlaže u kante za otpatke, te se na ulicama Graca, ne mogu videti ni opušci cigareta.

Znamenitosti grada smeštene su u samom centru, gde se između ostalih nalaze Gradska kuća, ispred koje se nalazi prelepi veliki trg, Gradska opera, i Kulturni centar moderne umetnosti, koji ujedno predstavlja najzanimljiviju građevinu u Gracu. Naime, ova zgrada, izgrađena je u stilu velikog staklenog cepelina. Grac je 2003. godine izabran za Kulturnu prestonicu Evrope, povodom čega je i izgrađen pomenuti Kulturni centar moderne umetnosti.

Interesantan je način na koji se u Gracu, obeležavaju gradske znamenitosti radi olakšavanja turistima da ih što brže prepoznaju. Naime, ispred svake zgrade od kuturnog značaja, nalazi se maketa iste zgrade, rađena u bronzi. Eventualni nedostatak, moglo bi biti nepostojanje bilo kakvih informacija ili natpisa ispod pomenutih maketa.

Uska ulica Burgase, vodi ka crkvi Svete Katarine, a odatle se lako može doći do stare tvrđave Šlosberg. Tvrđava je čista, lepo uređena, sa puno zelenila. U okviru tvrđave nalazi se kula sa satom, koja predstavlja simbol grada. Na vrhu tvrđave smešten je moderan kafić, sa čije terase se pruža predivan pogled na stari deo Graca. Sa zapadne strane Šlosberg-a, nalaze se još dva manja kafića, železnički terminal i restoran. Kako bi se olakšao prilaz tvrđavi, izgrađen je i lift unutar brega. U okviru Šlosberga, postoji i tzv. Turski bunar, koji je izgrađen za vreme najezde Turaka, a koji su gradili njihovi robovi.

Ljupke uličice u centru grada, zatvorene su za automobile, međutim kako građani ne bi bili osuđeni na besomučno pešačenje, tramvajima je dozvoljen prolaz i kroz centar grada.

Kada je reč o šopingu u Gracu, ovo je grad u kojem se može naći zaista veliki izbor jeftinih proizvoda. Pored butika, svih svetski poznatih marki, interesantne su radnje, poput Schlecker-a, u kojima se može naći kozmetika nemačkih proizvođača poput Nivea-e i Dove-a, po niskim cenama, tačnije za svega 1 do 2 evra. Takođe, u pojedinim radnjama, na svim tipovima kozmetike, označen je njen kvalitet, te možete primetiti da je npr. Vichi puder označen kao proizvod koji nije dobar za upotrebu, jer sadrži pojedine štetne supstance. Nedostatak vezan za šoping u Gracu, je što radnje rade svega do 7 sati popodne, te svi oni koji ne očekuju ovakvo radno vreme, mogu doživeti neprijatno iznenađenje.

Radno vreme, koje važi za butike i prodavnice različitog tipa, važi i za kafiće. Grad je izuzetno siromašan, kada je reč o noćnom životu, te praktično opusti nakon sedam sati popodne. U toku dana, može se naći veliki broj lepih kafića, u kojima npr. espreso kafa košta od 2,20 do 3 evra. Interesantan je kafić otvoren na pešačkom mostu, urađen u modernom stilu poput samog mosta. Međutim, navodno Grac ne važi za bezbedan grad za osobe ženskog pola, jer se grad pretvara u amsterdaamski “red light district“ sa velikim broje striptiz klubova, koji jedino i rade u toku večernjih i noćnih sati. Iz tih razloga, zadržavanje na ulicama, nije preporučljivo u večernjim satima, pogotovo u mračnijim delovima grada.

Što se tiče izleta, na 10 km od Graca, nalazi se etnoselo Štubing, sa 60 000 posetilaca na godišnjem nivou. Međutim, zbog prirodnog đubriva, koje tamo koristi, oseti se neprijatan miris, te pojedinim poseticiocima može da ne prija obilazak ovog etnosela. U okviru etnosela nalazi se i suvenirnica, a karta za ulazak u isto je 5,50 evra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.