Lefkada – III deo

Najpopularnije letovalište na ovom ostrvu je Nidri, koji predstavlja turistički najrazvijenije mesto na ostrvu. Njegova blizina, glavnom gradu na ostrvu olakšava obilazak ostrva, mada ostrvo nije veliko, te nije ni teško za obilazak. Takođe, iz Nidrija kreću svi brodovi, kojima se odlazi na izlete do susednih ostrva, što predstavlja još jednu olakšicu, ukoliko se odlučite za ovo mesto kao krajnju destinaciju. Većina domaćih agencija prodaje aranžmane, koji podrazumevaju smeštaj isključivo u Nidriju.

Vasiliki je mesto koje preferiraju turisti, koji vole sportove na vodi. Mesto je malo, ali pruža zadovoljavajući tip odmora za mnoge turiste.

Agios Nikitas je letovalište, koje će tek dobiti na popularnosti, jer većina turista koja ga je jednom videla poželeće da to uradi opet. Zapravo, većina turista, koja po drugi put odlaze na Lefkadu, radije biraju zapadnu stranu ostrva, a Agios Nikitas pruža odlično rešenje, jer se nalazi u blizini najlepših plaža na ostrvu. Mestašce Agios Nikitas je zaista privlačno sa svojim uskim uličicama, koje okružuju zgrade sa plavim vratima i žaluzinama i prelepom plažom. Pruža miran odmor za porodice i mlade parove.

Izlasci i noćni život

Noćni život na Lefkadi svodi se na sedenje u kafićima i restoranima, kojih ima mnogo. Lefkada je preporučljiva isključivo za miran odmor, te stoga se i savetuje porodicama i parovima.

Šoping

Kada je reč o šopingu, Lefkada ne pruža mnogo izbora, čak ni u glavnom gradu ostrva. Brendirane radnje ne postoje, te nećete naći čak ni Taly Weil, za razliku od glavnog grada na Zakintosu. Garderoba koja se može pronaći je ili demodirana ili skuplja od svoje prave vrednosti. Međutim, kako šoping na Lefkadi ne bi potpuno izumro, mogu se naći radnje sa prodajom aksesoara, u kojima se prodaju zaista lepe torbe i novčanici, ali po ne baš jeftinim cenama. Takođe, može se naići na veliki broj suvenirnica i širok izbor suvenira u njima.

Izleti

Ukoliko letujete na Lefkadi, pruža vam se mogućnost nekoliko zanimljivih izleta:

1. Kruz oko ostrva Lefkada, koji uključuje i obilazak susednih ostrva: Meganisi, Skorpios, Kefalonije i Itake. U okviru ovog izleta svraća se na prelepu plažu Porto Kaciki, na kojoj se boravi sat vremena. Interesantno je krstarenje oko ostrva Skorpios, koje je do skoro pripadalo poznatoj porodici Onazis. Na ovom ostrvu nije dozvoljen slobodan prilaz, te se brod zaustavlja samo na jednoj ultra maloj plaži. Pauze se prave i na ostrvima Kefalonija, tačnije u Fiskardu i Itaka, tačnije Frikesu. Cena izleta varira od toga od koga ste kupili karte za isti. Najjeftinije karte mogu se dobiti od lokalnih preprodavaca koji zalaze po plažama i nude odlazak na izlet, te tad koštaju 10e po osobi, i ako je veće grupa putnika u pitanju 7e po osobi. Polazak na krstarenje je iz Nidrija.

2. Izlet do Paksija i Antipaksija, koji se organizuje samo u toku sezone, te ako letujete u septembru, nećete imati priliku da uživate u istom.

3. Izlet do reke Aheron

4. Izleti po unutrašnjosti ostrva

Dok se na krstarenje odlazi velikim brodovima pout Nidri Star, Macedonia Palace i Eptanisos, postoji mogućnost odlaska na različite izlete manjim brodovima, poput broda Nikolaos, koji primaju znatno manje ljudi i nude drugačiji program koji se bazira na zaustavljanju i kupanju na ostrvu Meganisi. Ovakav program je skuplji te košta i po 20 evra.

Ostrvo Lefkada kao i okolna ostrva bila su dom brojnih pesnika, pisaca i umetnika, te neke od njihovih kuća predstavljaju atrakciju za tuirste. Uglavnom nisu otvorene za posetu, ali mogu se videti sa određene udaljenosti u okviru različitih izleta.

Napomene

Lokalno stanovništo može delovati nezainteresovano, nekad čak i neljubazno. Takođe, može se desiti da u prodavnicama ne dobijete fiskalni račun i da platite veću cenu proizvoda koje kupujete od naznačenih, te stoga morate voditi računa. U Rent-a-car agencijama, mogu pokušati da vam računaju pola dana kao dan, te da traže da vratite kola ranije od predviđenog i sl.

Kanalizacioni sistem na ostrvu je izuzetno problematičan, pa je strogo zabranjeno bacanje smeća ili toalet papira u wc školjke.

Voda na ostrvu navodno nije za piće, mada je lokalno stanovnistvo pije. Jedno pakovanje flaširane vode koje sadrži 6 plastičnih flaša od po litar i po, košta oko 2 e, u većini lokalnih radnji.

<<Lefkada I deo

<<Lefkada II deo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.