Viganela – mesto koje je napravilo svoje sunce

Viganela je seoce u italijanskom regionu Pijemont. Nalazi se 120 kilometara severoistočno od Torina, blizu granice sa Švajcarskom. Ovo selo se nalazi u jako dubokoj dolini i okruženo je planinama sa svih strana. Ovakav položaj ovog mesta prouzorokovao je nedostatak sunca na 83 dana svake godine. Naime, zbog položaja sela i planine iza njega, svake godine od 11. novembra do 2. februara u ovom selu vlada polumrak, jer sunčeve zrake zaklanja planina.

viganela-pogled

Kako bi rešili ovaj problem stanovnici sela, na čelu sa gradonačelnikom, su 2006. godine postavili ogromno ogledalo koje je kompjuterski kontrolisano. Ono prati sunce kako bi u svakom trenutku reflektovalo sunčeve zrake na glavni trg Viganele. Kako ovo ogledalo može da se pokreće, ukoliko je potrebno, svetlo može da se reflektuje i u neki drugi deo mesta.

viganela-grafik

Na ideju za ovaj nesvakidašnji projekat su došli lokalni arhitekta i inžinjer, koji su uz pomoć gradonačelnika Pjerfranka Midalija uspeli da skupe 100.000 evra (malo više od 500 evra po stanovniku sela), kako bi započeli projekat. Ogledalo površine 40 kvadratnih metara je instalirano na padinu koja se nalazi preko puta planine koja zaklanja sunce Viganeli i reflektuje sunčevu svetlost na trg sela.

Sliek preuzete odavde.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.